woensdag 24 juni 2009

HG goes Google

Het cursusjaar 2008-2009 is bijna ten einde en dus vond mijn teamleider het tijd om de taken voor 2009-2010 te gaan bepalen (de speerpunten waren al eerder bepaald). Gelukkig wilde ik ook graag weten waar ik na de vakantie aan toe was, dus dat kwam mooi uit. Dit keer wist mijn baas mij behoorlijk en heel aangenaam te verrassen.

Een deel van mijn taken was al snel duidelijk: een bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van ons nieuwe SIS, ICTO-adviseur voor één School en projectleider voor de organisatorische implementatie van de teamsites van SharePoint. Allemaal leuke en uitdagende taken, maar de echte verrassingen kwamen daarna.

We willen bij ICTO gaan werken met student-assisstenten, en dat mag ik gaan coördineren. Ik ben dus al een paar dagen flink aan het nadenken over wat we die studenten dan precies willen laten doen. Aan de muur hangt een grote mindmap, die steeds voller raakt. Het varieert van hulp bij invoeren van toetsvragen in de toetsbank van QMP, via het maken en editten van filmpjes voor docenten tot het structureren van BlackBoard sites. Na de vakantie wordt het nog een flinke klus om daaruit een niet te lange taakomschrijving te maken. Maar schrijven is schrappen volgens Herman Finkers en omdat ik ook in Twente heb gewerkt zal dat dus wel lukken.

Twee of drie dagen geleden kwam er als klap op de vuurpijl een nòg grotere verrassing uit de toverdoos van de teamleider. Eén van de speerpunten van het team ICTO van de Hanzehogeschool is onderzoek en innovatie. Dat is nog best een lastig speerpunt, want hoe doe je dat efficiënt? We willen niet gaan versnipperen, dan komt er van echte innovatie niets terecht. Verder is voor innovatie een flinke dosis creativiteit nodig en dus geen heel nauw omschreven opdracht. Mijn baas heeft daarom de innovatietaak belegd bij twee medewerkers. Mijn collega Femke Nijhuis en… tromgeroffel… jawel, IK mogen ieder gedurende het hele jaar één dag per week vrij besteden aan innovatie. Kortom, “HG goes Google”.

Nou hoop ik niet dat mijn baas denkt dat ik in die tijd met net zulke innovatieve producten op de proppen kom als de Google medewerkers. Hoewel… met een beetje hulp van mijn lezers moet ik toch tot een heel innovatief idee kunnen komen. Wat is dé ICTO-inovatie waar het hbo het meeste behoefte aan heeft? We hebben een hele zomervakantie om daar over na te denken, dus laat me niet in de steek!

Allemaal een heel fijne vakantie en tot eind augustus of begin september.

Tweemaal gratis maar niet voor niets

Grip op SharePoint Projecten, gevolgd door de Nationale IK-dag zijn de twee bijeenkomsten waar ik vandaag heen ging. De overeenkomst was o.a. dat beide gratis, maar niet voor niets, waren. Grip op SharePoint Projecten werd aangeboden door CIBIT/DNV, de Nationale IK-dag werd bekostigd door een aantal sponsors die Het Nieuwe Werken (HNW) een warm hart toedragen. Ook waren er bij beide een groot aantal inspirerende, maar wel heel verschillende, mensen.

Hoewel SharePoint natuurlijk een belangrijk instrument kan zijn om HNW te ondersteunen, waren de implementatie-adviezen van CIBIT, maar ook van de deelnemers aan de workshops daar, nogal traditioneel. De verwachtingen van een SharePoint omgeving zijn vaak hooggespannen. “Eindelijk alles op één plek”, “Alleen informatie die er toe doet” of “Alles voorhanden om samen te werken”. In de praktijk zijn de resultaten vaak veel minder mooi. Zo raakt informatie maar al te makkelijk versnipperd in libraries, teamsites en mySites. Ook kiezen mensen vaak toch voor de traditionele samenwerkings”omgeving” van netwerkdrives en e-mail.

Een organisatorische implementatie van SharePoint is een veranderingsproject, en niet zo’n kleintje ook. De adviezen van CIBIT sluiten daarbij aan: stel realistische doelen, bepaal de gebruikersbehoeften en schets de nieuwe wijze van werken. Bouw vervolgens sites die daarbij aansluiten. Daarbij adviseert CIBIT te werken met personas en scenario’s. Beschrijf verhalend de typerende medewerkers die iets van SharePoint gaan merken en wat zij er dan van merken. Door die nieuwe manier van werken kloppend te beschrijven, waarbij de medewerkers zelf aangeven of het verhaal klopt, wordt het veel duidelijker hoe een site er dan uit moet zien. En zo’n site nodigt daarna ook echt uit om op de nieuwe manier te gaan werken.

Aan de hand van zeven tegeltjes met Oudhollandse spreuken werd dit verder uitgediept. De mooiste daarvan was “Wees gewaarschuwd jonge held, mooie meisjes kosten geld”.

De Nationale IK-dag kan ik hier vrij kort beschrijven. De opzet was een beetje Teachmeet-achtig, maar dan met sprekers die door de organisatie waren uitgenodigd. De sfeer was lekker ongedwongen en er was ruim gelegenheid om elkaar ook buiten de verhalen om te leren kenen en te inspireren. Over de inhoud is uitgebreid getwitterd, dus zoek daarvoor even met Twitter Search naar #IKdag, of klik op deze link.

De verhalen waren allemaal interessant, maar voor mensen die HNW al omarmd hebben niet allemaal even nieuw. Sommige testjes met het publiek toonden aan dat er maar heel weinig Oude Werkers aanwezig waren en dat hadden de sprekers kennelijk niet verwacht. Tja, dat heb je natuurlijk bij een conferentie over HNW.
Er komt vrijwel zeker een tweede uitvoering en die wordt vast nóg leuker. Dus houd LinkedIn, Twitter en/of Mindz goed in de gaten. Ondertussen kun je op Mindz de deelnemers aan de eerste Nationale IK-dag vinden. Allemaal Nieuwe Werkers!