vrijdag 7 augustus 2009

The Deeper Secret

Eigenwaarde en zelfovertuiging zijn wat mij betreft de kernwoorden waarmee Annemarie Postma in haar boek “The Deeper Secret” beschrijft waarom “The Secret” ("je kunt alles bereiken wat je wilt bereiken door het zetten van een intentie en visualisatie") niet voor iedereen werkt. Zonder overtuigd te zijn dat je ook waard bent wat je wilt, kun je visualiseren zoveel als je wilt, je zult het niet bereiken.

Waarom niet? Volgens Annemarie omdat het universum je niet geeft wat je wilt, maar wat je nodig hebt om verder te komen. “Het universum is geen Tell Sell voor geluk”.
Dat er een hogere macht is die je dingen geeft of waarmee je “in sync” kunt zijn – of je dat nu het universum, God, karma of het Al noemt maakt niet uit – wil er bij mij niet zo in. Dat zal wel door mijn technisch-wetenschappelijke achtergrond komen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je door zelfovertuiging en een gezond gevoel voor eigenwaarde veel makkelijker bereikt wat je wilt.

Voor mij is de waarde van The Deeper Secret dan ook vooral dat Annemarie niet alleen beschrijft waarom dat zo is, maar ook tal van oefeningen geeft om je te helpen bij het verkrijgen van meer gevoel voor eigenwaarde en zelfovertuiging.
Overigens is zij niet de enige die daarover schrijft. De afgelopen tijd heb ik ten minste twee andere boeken gelezen die ook daarover gaan. Ik vond opvallende overeenkomsten tussen “Het Waarom-ben-je-hier Café” van John Strelecky en “Your Best Year Yet” van Jinny Ditzler. Trouwens, nu ik er over nadenk komen de uitgangspunten van NLP ook in grote mate overeen met wat Annemarie Post schrijft.

Als coach (ja, o.a. door deze boeken heb ik besloten om nu echt werk te gaan maken van coaching, maar daarover later meer) ga ik er vanuit dat drie overeenkomsten genoeg zijn om een patroon aan te geven. Hier zijn er al vier. Er zit dus een patroon in en misschien is wat Annemarie schrijft wel tot in elk woord waar. Maar ook als dat niet zo is, het boek is het lezen waard. Een samenvatting zou deze blogpost te lang maken, daarom beperk ik me tot dat stukje dat mij het meeste aansprak:

“Je zult steeds weer het leven creëren dat precies jouw idee weergeeft over wat je waard bent. Een gezond gevoel voor eigenwaarde zorgt ervoor dat je [..] weloverwogen gebruik kunt maken van je eigen scheppingskracht om het leven te creëren dat je waard bent”.

Meer weten? Kijk dan ook even hier.