woensdag 24 juni 2009

Tweemaal gratis maar niet voor niets

Grip op SharePoint Projecten, gevolgd door de Nationale IK-dag zijn de twee bijeenkomsten waar ik vandaag heen ging. De overeenkomst was o.a. dat beide gratis, maar niet voor niets, waren. Grip op SharePoint Projecten werd aangeboden door CIBIT/DNV, de Nationale IK-dag werd bekostigd door een aantal sponsors die Het Nieuwe Werken (HNW) een warm hart toedragen. Ook waren er bij beide een groot aantal inspirerende, maar wel heel verschillende, mensen.

Hoewel SharePoint natuurlijk een belangrijk instrument kan zijn om HNW te ondersteunen, waren de implementatie-adviezen van CIBIT, maar ook van de deelnemers aan de workshops daar, nogal traditioneel. De verwachtingen van een SharePoint omgeving zijn vaak hooggespannen. “Eindelijk alles op één plek”, “Alleen informatie die er toe doet” of “Alles voorhanden om samen te werken”. In de praktijk zijn de resultaten vaak veel minder mooi. Zo raakt informatie maar al te makkelijk versnipperd in libraries, teamsites en mySites. Ook kiezen mensen vaak toch voor de traditionele samenwerkings”omgeving” van netwerkdrives en e-mail.

Een organisatorische implementatie van SharePoint is een veranderingsproject, en niet zo’n kleintje ook. De adviezen van CIBIT sluiten daarbij aan: stel realistische doelen, bepaal de gebruikersbehoeften en schets de nieuwe wijze van werken. Bouw vervolgens sites die daarbij aansluiten. Daarbij adviseert CIBIT te werken met personas en scenario’s. Beschrijf verhalend de typerende medewerkers die iets van SharePoint gaan merken en wat zij er dan van merken. Door die nieuwe manier van werken kloppend te beschrijven, waarbij de medewerkers zelf aangeven of het verhaal klopt, wordt het veel duidelijker hoe een site er dan uit moet zien. En zo’n site nodigt daarna ook echt uit om op de nieuwe manier te gaan werken.

Aan de hand van zeven tegeltjes met Oudhollandse spreuken werd dit verder uitgediept. De mooiste daarvan was “Wees gewaarschuwd jonge held, mooie meisjes kosten geld”.

De Nationale IK-dag kan ik hier vrij kort beschrijven. De opzet was een beetje Teachmeet-achtig, maar dan met sprekers die door de organisatie waren uitgenodigd. De sfeer was lekker ongedwongen en er was ruim gelegenheid om elkaar ook buiten de verhalen om te leren kenen en te inspireren. Over de inhoud is uitgebreid getwitterd, dus zoek daarvoor even met Twitter Search naar #IKdag, of klik op deze link.

De verhalen waren allemaal interessant, maar voor mensen die HNW al omarmd hebben niet allemaal even nieuw. Sommige testjes met het publiek toonden aan dat er maar heel weinig Oude Werkers aanwezig waren en dat hadden de sprekers kennelijk niet verwacht. Tja, dat heb je natuurlijk bij een conferentie over HNW.
Er komt vrijwel zeker een tweede uitvoering en die wordt vast nóg leuker. Dus houd LinkedIn, Twitter en/of Mindz goed in de gaten. Ondertussen kun je op Mindz de deelnemers aan de eerste Nationale IK-dag vinden. Allemaal Nieuwe Werkers!

2 opmerkingen:

Erwin de Beer zei

Bij het plaatsen heb ik de link naar de site van de Nationale IK Dag niet vermeld. Hierbij dan. Op http://www.mindz.com/events/de_Nationale_IK_Dag_ vind je alles over de Nationale IK Dag, bv. ook de deelnemerslijst.

Erwin de Beer zei

Op verzoek van Timo Kouwenhoven, senior consultant Det Norske Veritas (DNV-CIBIT)een link naar DNV's blog over seminars en kenniscafes: http://kenniscafe.wordpress.com/2009/04/23/seminar-grip-op-sharepoint/